Soorten soepen
Bouillons
Met of zonder vlees of vis, maar altijd op basis van groenten en met verhoudingsgewijs veel water. Het groenten-, vlees- of visgarnituur zwemt als het ware in de bouillon.
Het geheim van de start van een goede en smaakvolle bouillon, is het bakken van je garnituren in olie. Daarna voeg je het water toe, breng je de soep aan de kook en laat je ‘m op laag vuur zachtjes pruttelen.
(Roux-)gebonden soepen
Deze soepen kenmerken zich door het wat zwaardere karakter en worden gebonden door een mengsel van gegaarde boter en bloem, oftwel een roux. Deze bestaat altijd uit dezelfde verhouding – 5 delen gesmolten boter op 6 delen bloem – en zorgt voor een mooie binding van je soep.
De beste start voor deze soep is om de benodigde hoeveelheid boter te verwarmen in de pan en daarin de hoofdrolspeler, zoals bijvoorbeeld fijngesneden ui en champignons, te bakken voor de perfecte smaak. Daarna volgt de toevoeging van de juiste hoeveelheid bloem, om het vervolgens af te maken met een goede hoeveelheid bouillon, specerijen, zout en eventueel een scheutje room.
Pureesoep
Pureesoep lijkt qua dikte op de eerder genoemde gebonden soepen, maar bevat geen bloem (gluten) en geen boter (lactose). Dit wordt voor steeds meer lekkerbekken een gezond en verantwoord soepje en bindt zich door de grote hoeveelheid (zetmeel houdende) groenten en de kleinere hoeveelheid water of bouillon.
Ook is deze soort snel en eenvoudig te maken. Om te beginnen bak je in een scheutje olie al je groenten beetgaar. Voeg vervolgens je water en/of bouillon toe en als leidraad gebruik ik hierbij altijd dat ik de groenten nét onder het vocht zet.
Laat de soep aan de kook komen en zo nog een minuut of twintig pruttelen. Pureer vervolgens de soep en maak op smaak met de specerijen die je lekker vindt. Voor de liefhebbers nog een scheutje room wellicht?
Denk bij deze soepsoort aan courgette-, wortel- of bijvoorbeeld knolselderijsoep, maar ook bijvoorbeeld aan een koude gazpacho die bindt dankzij de grote hoeveelheid groenten en brood.
Een variant op de pureesoep is een soep op basis van peulvruchten. Denk daarbij aan erwten-, bonen- of linzensoep. Deze soorten binden veel sterker dankzij de grote hoeveelheid aanwezig zetmeel. Houd daar dus goed rekening mee.